Gjengitt artikkel fra Mataki.no <br>Hvilket ansvar har du som styremedlem i borettslag eller sameie?

Gjengitt artikkel fra Mataki.no
Hvilket ansvar har du som styremedlem i borettslag eller sameie?

Visste du at styremedlemmer i borettslag eller sameie står som erstatningsansvarlig med sin personlige formue dersom de skulle gjøre noe feil?

Det å sitte i styret i et borettslag eller sameie medfører et stort ansvar – ofte større enn folk flest er klar over.

Rundt 450,000 boliger i Norge er del av et borettslag, noe som tilsvarer rundt 10,000 boligselskap. Det å være et styremedlem i et borettslag eller et sameie er en frivillig, men ofte upopulær rolle. Man har mye ansvar hvilende på sine skuldre, og for mange kan dette være skremmende. Men heldigvis finnes det kjøreregler for alt, også for styremedlemmer.Kort fortalt er styrets oppgaver først og fremst å lede laget eller sameiet. Ifølge Borettsloven § 8-8 skal styret lede borettslaget eller sameiet i samsvar med “lov, vedtekter og vedtak i generalforsamling”.

Videre fastsetter Eierseksjonsloven § 40 at styret skal forestå “vedlikehold og drift av eiendommen og ellers sørge for forvaltningen av sameiets anliggender i samsvar med lov, vedtekter og vedtak i sameiermøtet”.

Men hva innebærer egentlig dette?

Dette ansvaret har styret i et borettslag eller sameie

Det er mange hatter et styremedlem i et lag eller sameie skal ha, men her er de viktigste ansvarsområdene:

1. Føring av regnskap

Borettsloven § 8-13 bestemmer at styret er ansvarlige for å bestemme at lagets midler skal forvaltes på en forsvarlig måte og at disse midlene er adskilt fra midler som tilhører andre.

Videre sier Eierseksjonsloven at styret må sørge for tilstrekkelig og god nok regnskapsførsel. I sameier med 21 eller flere seksjoner skal det både føres regnskap samt avlegges årsregnskap som samsvarer med regnskapsloven.

2. Vedlikehold for å unngå skader på personer eller gjenstander samt skape et godt miljø

Det er her flere underliggende ansvarsområder: HMS, trivsel og ta felles beslutninger.

Mer spesifikt betyr dette at styret gjør følgende:
Inngår driftsavtaler på vegne av hele laget eller sameiet
Forestår vedlikehold (vær derimot oppmerksom på at det er eierens eget ansvar i et sameie å vedlikeholde sin bruksenhet)
Forvalter fellesarealene
Passer på at husordensreglene overholdes
Styret i et borettslag eller sameie skal kartlegge hvilke ulykker som kan inntreffe – og gjennomføre tiltak som vil hindre at disse ulykkene skjer. Dette kan innebære å holde fellesarealer ryddige og godt vedlikeholdt, at brann- og elsikkerheten er ivaretatt på en forskriftsmessig måte og at barn ikke skader seg på lekeplassutstyr som er for dårlig vedlikeholdt.

Spesielt lekeplasser har fått et stadig sterkere fokus. Forskriften om sikkerhet ved lekeplassutstyr trådte i kraft allerede i 1996 og omfatter både nytt og eksisterende utstyr. Her er noen av de viktigste kravene i den norske standarden for lekeplassutstyr:
Lekeapparat skal tåle belastningen av voksne personer og voksne skal kunne komme til på alle steder på lekeapparatet slik at man kan hjelpe barnet dersom han eller hun har satt seg fast.
Det skal være støtdempende fallunderlag under sklier, klatrestativ og lignende.
Lukket utstyr, blant annet lekehus og tunneler, skal ha to adkomståpninger.Produkter og kjemiske egenskaper som kan innebære en helsefare for barn eller andre, eksempelvis impregnert trevirke, skal ikke forekomme i lekeplassutstyr.
Lekeplassutstyr skal ikke ha vinkler eller åpninger som utgjør en fare for at barnet kan bli hengende fast.
Plattformer og ramper på klatrestativ, sklier og lignende utstyr skal utstyres med rekkverk for å unngå fallulykker.

Er du interessert i å vite mer om sikkerhet ved lekeplassutstyr? Les mer om internkontroll i borettslag her.

3. Borettslaget eller sameiets ansikt utad

Ifølge borettsloven og eierseksjonsloven er det styret som skal representere laget eller sameiet utad. Dette fremkommer av borettsloven § 8-16 og eierseksjonsloven § 43.

4. Innkalling til generalforsamling eller sameiermøte

Dette er kanskje det ansvarsområdet de fleste kjenner til og vet om. Det er styrelederen som skal sørge for at det holdes møte så ofte som nødvendig, og det er også styreleder som er møteleder.

Det skal føres protokoll fra styremøtene og denne bør underskrives i første påfølgende møte. Nærmere bestemmelser om møteinnkalling til disse møtene følger av borettsloven § 7-6 og eierseksjonsloven § 34.

5. Sameiemøtet kan ta beslutninger om kjøp og salg, påbygging og utbygging

Den øverste myndigheten i et sameie utøves av sameiemøtet, og det er sameiemøtet som har myndighet til å ta beslutninger som omhandler utbygging og påbygging av sameiet, og beslutninger om salg og kjøp.

Sameiemøtet kan også sette ordensregler for eiendommen.

6. Vedlikehold for å unngå skader på personer eller gjenstander

Styret i et borettslag eller sameie kan bli erstatningsansvarlig og strafferettslig ansvarlig dersom det blir skader på personer eller gjenstander som forvoldes på boligselskapets eiendom.

Dette kan være snø eller is som raser ned fra taket på vinteren eller bygningsdeler som faller ned som følge av sprekkdannelser og lignende. Det er derfor kritisk at det gjennomføres vedlikehold for å unngå skader på personer eller gjenstander.

Hva med det enkelte styremedlem?

Også det enkelte styremedlem har noen personlige ansvarsområder. Ved skader som leder til økonomisk tap kan et styremedlem bli dømt til å betale erstatning etter de ulovfestede reglene om uaktsomhet.

Styremedlemmet må i så fall ha opptrådt uaktsomt gjennom handling eller unnlatelse – og denne handlingen eller unnlatelse til handling må være årsaken til det økonomiske tapet. Det skal med andre ord mye til før et enkelt styremedlem kan bli holdt økonomisk ansvarlig for å betale erstatning.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *